Mijn winkelmand

/
/
/
Bedwantsen, een groeiend probleem.

Bedwantsen, een groeiend probleem.

Bedwantsen zijn stevig in opmars in onze slaapkamers. Dat heeft 2 belangrijke oorzaken. We reizen meer en het boxspring bed is populair geworden.
Bedwantsen zijn kleine bloedzuigende parasieten van ongeveer 5mm groot die zich ’s nachts komen voeden aan het bloed van mensen.

Hoe bedwantsen herkennen?

 • Als de beten waarmee je ’s morgens wakker wordt ver uit elkaar staan zijn het meestal muggenbeten. Als het meerdere kleine rode puntjes zijn die dicht bij elkaar liggen dan zijn het hoogstwaarschijnlijk bedwantsen die zich gevoed hebben met uw bloed.
 • Als je op je matras of matrasovertrek kleine rode vlekjes (uitwerpselen van bedwantsen) kan zien.
 • Laat een huisarts naar de beten kijken. Hij zal herkennen of het om een beet van bedwantsen gaat.
 • Ook al zijn ze erg klein, ze leven meestal in kolonies. Daarom kan je ze soms ook spotten als een kleine zwarte vlek die beweegt wanneer je bvb je matras keert.

Hoe komen bedwantsen in mijn bed?

 • Vaak breng je ze mee vanop reis. Hotelbedden, zeker in warme landen, durven wel eens bedwantsen te bevatten. Zeker omdat hotels of B&B’s meestal kiezen voor boxspring bedden, de ideale kweekbodem voor bedwantsen.
 • De wantsen reizen vaak mee in je kleding. Zorg er daarom voor dat je je kleding op vakantie niet op je bed legt. Ook je reiskoffer leg je best niet op je bed of op het vast tapijt.

Voorkomen is beter dan genezen.

Neem dus je maatregelen om er voor te zorgen dat de bedwantsen niet tot in jou slaapkamer geraken.

 • Ben je op reis geweest, zorg er dan voor dat je je kleding vrij maakt van bedwantsen. Dit kan door je kleding te wassen op 60°C. Pas vanaf die temperatuur ben je zeker dat deze insecten en hun eitjes dood zijn. Niet alle kleding kan op die hoge temperatuur gewassen worden. Die kledingstukken kan je in een plastic zak in de diepvries stoppen. Bij voorkeur bij een temperatuur lager dan -18°C en voor een periode van enkele dagen. Ook dan ben je van de vervelende beestjes verlost.
 • Koop een matras die behandeld is tegen bedwantsen. Ideaal is uiteraard een matrashoes die je kan wassen op 60°C.
 • Vermijd een stoffen boxspring bed. Dit is een ideale kweekbodem voor bedwantsen. Wie toch een boxspring wil kan dan beter opteren voor leder of kunstleder omdat dit beter te reinigen is tegen bedwantsen en de diertjes dan ook niet tussen de geweven stof kunnen kruipen. Qua hygiëne is een metalen bed natuurlijk de absolute top omdat bedwantsen hierin moeilijk kunnen overleven en omdat een metalen bed eenvoudig zuiver te houden is.
 • Ventileren is zeer belangrijk. Een vochtige matras is een betere voedingsbodem voor wantsen dan een droge plaats. Draai en keer je matras regelmatig. Leg ze voor een betere ventilatie bij voorkeur op een lattenbodem of metalen spiraalveren bodem. Boxspring bodems of waterbedden ventileren veel slechter en houden je matras eerder vochtig.

Wat als je toch bedwantsen hebt?

 • Ze zijn erg hardnekkig en dus moeilijk weg te krijgen eens ze in je slaapkamer zitten. De beste manier om het probleem op te lossen is uiteraard een professionele firma in te schakelen die gespecialiseerd is in het verwijderen van ongedierte, zoals bvb Rentokil.
 • Je beddengoed wassen op 60°C (als het kan en mag uiteraard).
 • Stofzuigen en reinigen. Elk spleetje, ieder plekje. De wantsen blijven leven in je stofzuigerzak, dus die gooi je na gebruik best weg.
 • Stomen kan ook helpen. Met een stoomapparaat je bed en matras stomen. Indien je geen stoomapparaat hebt kan je overwegen je stoomstrijkijzer te gebruiken. Verzeker jezelf wel dat je matrashoes deze temperaturen en behandeling kan doorstaan.

In ieder geval is het belangrijk problemen met wantsen zo snel mogelijk aan te pakken, want deze insecten vermenigvuldigen zich razendsnel.

Florentin, smeedijzeren bed