Mijn winkelmand

/
/
/
Boxspring bed versus metalen bed versus houten bed

Boxspring bed versus metalen bed versus houten bed

Je wil een bed aankopen, maar informeert u graag over de verschillen tussen een boxspring bed, ijzeren bed of houten bed. We zetten ze even voor u op een rij. Dit met de kanttekening dat wij een fabrikant zijn van metalen bedden en dus ook uiteraard positief bevooroordeeld over ons product.

Boxspring bedden

We leggen er graag nog even de nadruk op dat een boxspring geen bed is, maar een bodem. Een boxspring bodem kan je ook in een houten bed of metalen bed leggen. Wat in winkels verkocht wordt als boxspring bed, is dus een boxspring bodem met meestal een hoofdbord (en soms ook voetbord) dat bekleed is met stof.
We gaan het hier dus niet over de slaapkwaliteit van een “boxspring bed” hebben, want vermits je die boxspring bodem ook in een houten of metalen bed kan leggen, is de slaapkwaliteit in zulk geval identiek.

Wat zijn de nadelen van een boxspring bed (de bodem + de panelen)?

 • Het gaat hier om een wegwerpmeubel. De bodem, het hoofdbord, het slaapcomfort, het is allemaal 1 geheel dat afgestemd is op elkaar. Als de bodem versleten is, de stof versleten is, dan moet u het gehele bed naar het containerpark brengen en weggooien. Indien u een boxspring bed van erg goede kwaliteit koopt (mits het vervangen van de matrassen) kan het misschien wel 25 jaar gebruikt worden. Maar de meeste boxsprings zijn bekleed met goedkope stofjes en binnenin gemaakt van dunne vezelplaat. Met een maximum levensduur van 15 jaar. Een wegwerpmeubel dus.
 • Boxsprings zijn echte stofnesten. Stoffen bekleding zorgt ook voor stof. En in die stoffen bekleding blijft het stof goed hangen. Niet ideaal voor personen met stofallergie.
 • Ademen doet een boxspring minder goed dan een bed met lattenbodem of spiraalbodem. Omdat je matras op een andere matras ligt, waar het transpiratievocht nog maar eens door een schuimlaag moet alvorens het naar buiten kan, is een boxspring minder geschikt voor mensen die veel transpireren in bed. Mensen die transpireren kiezen beter voor een bed met lattenbodem of spiraalbodem, waar het vocht direct weg kan aan de onderkant van je matras.
 • Huisstofmijt en ander ongedierte zoals bedwantsen overleven beter in een boxspring bed. Zoveel meer stof, zoveel meer naden en kieren, zoveel meer plaats waar deze diertjes zich kunnen ophouden. Als hygiëne voor u belangrijk is kiest u waarschijnlijk niet voor een boxspring bed.
 • Reinigen. Hoe gaat u een boxspring bed reinigen? Met de stofzuiger? En wat als er vieze plekken in zitten?

Wat zijn de voordelen van een boxspring bed?

 • Het slaapcomfort is geen voordeel, want de boxspring bodem kan u ook in een houten bed of metalen bed leggen.
 • Een boxspring bed voelt warm, zacht en aangenaam aan. Die stoffen bak zorg natuurlijk wel voor een aangenaam en cosy gevoel. Een bak waarin je echt kan cocoonen.
 • Een boxspring kan uiteraard veel beter in je interieur passen dan een metalen bed of houten bed. Over smaak valt nu eenmaal niet te discussiëren.
 • Als u kiest voor een met leder beklede boxspring heeft u natuurlijk geen last van stof en is de hygiëne beter omdat je deze kan reinigen.

Metalen bedden

Wat zijn de nadelen van een metalen bed?

 • Metaal voelt wat harder en kouder aan dan hout of stof. Uiteraard lig je op de matras en niet tegen de kader.
 • Goedkope metalen bedden durven wel eens piepen. Koop daarom een degelijk metalen bed en laat die goedkope dingen voor wat ze zijn.
 • Hier en daar lees je wel eens dat metalen bedden elektromagnetische straling aantrekken of genereren. Dit is onzin. Een metalen bed is juist een kooi van Faraday. We gaan het principe hier niet uitleggen, maar vergelijk het met een auto, waarvan de metalen kooi je beschermd tegen blikseminslag. De elektriciteit gaat om je heen, maar beschermd wat er in zit.

Wat zijn de voordelen van een metalen bed?

 • Een metalen bed van goede kwaliteit is geen wegwerpmeubel, maar kan u gemakkelijk 50 a 100 jaar gebruiken. U koopt dus een duurzaam product en investeert in een meubel dat u levenslang kan gebruiken.
 • Een ijzeren bed is enkel een bedkader. U kan er dus elke vorm van slaapcomfort in leggen. Of u nu graag slaapt op een lattenbodem, spiraalbodem, boxspring bodem, waterbed, luchtmatras, etc. U kan al deze vormen van slaapcomfort in een smeedijzeren bed leggen. U hoeft dus geen keuze te maken voor een bepaald type van slaapcomfort, want in een ijzeren bed kan u ze allemaal leggen.
 • Tijdloos. IJzeren en houten bedden zijn tijdloos. Smaken zijn uiteraard verschillend, maar een ijzeren bed van nu kan over 30 jaar nog steeds prachtig zijn in een slaapkamer. Een boxspring bed is een zeer trendy artikel. Vandaag hot, maar over 15 jaar volledig gedateerd.
 • Gemakkelijk in onderhoud. We hebben hierover een apart blog artikel geschreven. Maar meer dan een vochtige doek heb je niet nodig om een metalen bed schoon en stofvrij te houden.
 • Hygiëne. Een metalen bed is geen leefwereld voor ongedierte zoals huisstofmijt of bedwantsen. Een metalen bed is geen stofnest. Wie last heeft van stof of huismijt maakt met een metalen bed dus de perfecte keuze.
 • Stevigheid. Een metalen bed van goede kwaliteit is zeer stevig en degelijk. Onze bedkaders hebben een standaard draagkracht van 700 Kg. Maar opteren voor een nog meer stevige bedbodem kan ook, wanneer u bvb een waterbed wil ondersteunen.

Houten bedden

Wat zijn de nadelen van een houten bed?

 • Er zijn veel verschillende soorten van hout. Massief hout, vezelplaten, MDF, etc. De goedkopere bedden zijn vaak gemaakt van vezelplaten, bekleed met een fineerlaagje. Deze bedden hebben over het algemeen geen lange levensduur. Beter zijn massief houten bedden of bedden van MDF.
 • Hout werkt. Een houten bed durft na jaren gebruik wel eens “op losse schroeven” te komen staan omdat de verbindingen onderhevig zijn aan slijtage en na een tijd loskomen.
 • Houten bedden zijn wel eens gevoelig aan kraak en piep geluiden.

Wat zijn de voordelen van hout?

 • Hout is een warm materiaal. Het voelt knus aan om in een houten bed te liggen.
 • Hout is gemakkelijk in onderhoud. Je kan een houten bed goed reinigen en het is geen stofnest zoals een boxspring bed.
 • In een houten bed kan je elk soort van slaapcomfort leggen. Net als in een metalen bed is een houten bed enkel een frame, waarin je elk type van bodem kan leggen.
 • Houten bedden zijn, net als metalen bedden, geen trendartikelen, maar zijn heel tijdloos.
 • Houten bedden zijn minder gevoelig dan boxsprings voor ongedierte zoals bedwantsen en huismijt. Omdat hout soms kleine kiertjes en spleten heeft waarin bedwantsen en huisstofmijt kunnen kruipen is een metalen bed op dit vlak toch nog steeds superieur.
Almeria spijlenbed
Almeria spijlenbed