Mijn winkelmand

/
/
/
Boxspring versus lattenbodem

Boxspring versus lattenbodem

Als fabrikant van metalen bedden willen wij (FerroBellissimo) onze klanten de keuze laten in slaapcomfort. Een ijzeren bed is enkel een sieromkadering rondom je bodem en matras en heeft dus geen enkele invloed op het slaapcomfort. Daarom hebben wij er ook voor gekozen om onze metalen bedden aan te bieden met diverse soorten van slaapcomfort. U kan in onze bedkaders een waterbed leggen of een spiraalbodem.
Zelf bieden we via onze webshop de opties aan om er een lattenbodem of boxspring bodem bij te kopen omdat dit nog steeds de 2 meest verkochte bodems zijn.

Een vraag die we dan ook erg vaak van klanten krijgen is dan ook “wat is de betere bedbodem?“.
Het antwoord hangt uiteraard af van diverse factoren. Geloof vooral niet alles wat de gemiddelde verkoper in de zoveelste boxspring bedden winkel u in uw oor blaast.
Boxsprings zijn een trending artikel, maar zijn ze ook beter qua slaapcomfort? Laat me u eerst een woordje uitleg geven over wat boxspring bodems en lattenbodems nu juist zijn en hun plus- en minpunten bekijken.
Nadien zullen we dan de vergelijking tussen de 2 bodems maken.
Maar voordat we dit doen is het vooral belangrijk om te weten dat de keuze van een bodem ondergeschikt is aan de keuze van een matras. De keuze van de matras bepaald zeker voor 80% uw slaapcomfort. De boxspring bodem of de lattenbodem zijn dus maximaal voor 20% verantwoordelijk voor uw slaapcomfort. Kies dus eerst en vooral een goede matras als u goed wil slapen.

De boxspring

Een misverstand dat vaak gemaakt wordt is dat een boxspring een bed is. Dit is niet zo. Een boxspring is geen bed, maar een boxspring bodem, waar een gewone matras op ligt (en eventueel nog een topper).

Wat is een boxspring bodem nu eigenlijk?

Een houten plaat, waarop veren staan (de goedkope versies hebben Bonellveren, de duurdere pocketvering). Op die veren ligt een schuimlaagje. En dit geheel is overtrokken met een modieus stofje.

Wat zijn de voordelen van een boxspring bodem:

1) Ze zijn, in tegenstelling tot lattenbodems, mooi vlak en je matras ligt dus overal op hetzelfde niveau.
2) Beter geschikt voor kinderen die de hele tijd hun bed gebruiken als trampoline.
3) Ze zijn dikker dan lattenbodems. Je komt dus hoger te liggen, waardoor het in- en uitstappen van je bed makkelijker wordt. Veel senioren zullen dit prettig vinden.
4) Ze produceren minder slaapgeluiden dan lattenbodems (kraken en piepen).

Wat zijn de nadelen van boxspring bodems:

1) Hun aankoop prijs is hoger dan die van een lattenbodem.
2) Boxsprings zijn stofnesten en dus niet echt geschikt voor personen met stofallergie.
3) Boxsprings vragen meer onderhoud.
4) Ze laten de matras veel minder goed ademen dan een lattenbodem. Bij een lattenbodem kan de matras direct aan de luchtlaag tussen te latten. Bij een boxspring bodem ligt de matras op de schuimlaag die op de boxspring veren ligt. De lucht kan er dus veel minder goed aan.

De lattenbodem 

Meer nog dan bij boxspring bodems is er bij lattenbodems een enorm verschil in kwaliteit. Een lattenbodem van goede kwaliteit is qua slaapcomfort nauwelijks te vergelijken met een goedkope bodem. Maar we proberen toch enkele algemene voor- en nadelen op te sommen.

Wat zijn typische voordelen van een lattenbodem: 

1) Een lattenbodem is algemeen goedkoper dan een boxspring bodem.
2) Een lattenbodem zal je matras veel frisser houden, doordat de matras onderaan open ligt aan de lucht zal ze veel beter ademen.
3) Zelfs minder dure lattenbodems hebben vaak al een zone indeling voor schouders en heupen, wat bij boxsprings pas van toepassing is bij de duurdere 7-zone bodems.
4) Gemakkelijker in onderhoud en geen bron van stof.

Wat zijn typische nadelen van lattenbodems:

1) Kraken en piepen. Na enkele jaren gebruik (afhankelijk van de kwaliteit van de bodem die u kocht) durven ze wel eens kraken en piepen. Dit komt meestal door de wrijving tussen de rubbers en de houten latten (olijfolie in de rubbers doen verhelpt dit wel)
2) Geen egaal slaapcomfort. Lattenbodems staan lichtjes bol. Hierdoor hebben sommige personen het gevoel de ze lichtjes opzij rollen.
3) Echt goedkope lattenbodems zijn echt wel basic qua slaapcomfort.
4) Als kinderen in hun bed staan te springen op (vooral goedkope) lattenbodems, dan durft er wel eens een lat breken.

Wat met het slaapcomfort?

We hebben u de voordelen en nadelen gegeven van beide types van bodems. Maar wat slaapt nu beter?
Als wij in onze toonzaal dezelfde matras op een lattenbodem leggen en nadien op een boxspring bodem, dan zijn er maar zeer weinig klanten die het verschil voelen. Zoals we u al eerder gemeld hebben, 80% van het slaapcomfort is afhankelijk van de matras keuze. Maar er zijn toch enkel dingen die we u willen meegeven.
Een boxspring bodem met bonellveren zal wat meer wiebelen omdat alle veren met elkaar verbonden zijn. Een boxspring bodem met pocket veren is veel stabieler dan een bonell vering bodem.
Een lattenbodem met bovenliggende rubbers is veel beter dan een lattenbodem waar de rubbers tussen de latten liggen. Zeker in een 2-persoonsbed waar er 2 bodems naast elkaar liggen. Bij een eenvoudige lattenbodem met latten tussen de frame, zal u in het midden van het bed niet echt comfortabel liggen.

EEN DEFINITIEVE TIP
Als u na al onze voor- en nadelen nog geen keuze heeft kunnen maken kunnen we u nog deze info meegeven. Voor de prijs van een basis boxspring bodem, heeft u een topklasse lattenbodem. Is het slaapcomfort van een top-lattenbodem beter dan het slaapcomfort van een basis boxspring bodem? Zonder enige twijfel, JA. Een top lattenbodem is qua slaapcomfort vergelijkbaar met een top boxspring bodem (pocketveren). Maar de lattenbodems zijn per definitie goedkoper. En zoals u al eerder kon lezen hebben ze elk hun voor- en nadelen.