Mijn winkelmand

/
/
/
De voordelen en nadelen van pocketveren matrassen

De voordelen en nadelen van pocketveren matrassen

Voordelen van pocketveren matrassen

1) Pocketveren matrassen hebben een holle kern. Daardoor verluchten ze beter dan volkernmatrassen zoals schuimmatrassen. Beter verluchten wil dus zeggen minder last van geurtjes of vocht. Wie veel transpireert heeft dus baat bij een pocket vering matras.
2) Hygiëne van een pocket vering matras is daardoor ook beter. Bacteriën kweken het beste in warme en vochtige plaatsen. Doordat een pocket vering matras minder vocht ophoud en ook koeler is, is deze matras een minder geschikte kweekbodem voor bacteriën dan een volkernmatras.
3) Pocket veren matrassen hebben minder snel last van kuilvorming. De kern van een pocket veren matras zijn metalen veren. Op alle materialen die wisselend belast worden is er sprake van materiaalmoeheid. Bij metalen is dit metaalmoeheid. Echter is het zo dat metalen veel minder gevoelig zijn aan metaalmoeheid dan schuimen zoals polyether, latex, koudschuim of traagschuim gevoelig zijn aan deze wisselende belasting.
Een degelijke pocketveer toont na 10 jaar nog geen enkele vorm van metaalmoeheid. De schuimlagen die de pocketveren afdekken daartegen zullen veel eerder kuilen vormen. De levensduur van een pocketvering matras wordt dus vooral bepaald door de kwaliteit van de afdekschuim die op de pocketveren ligt.

Zijn er ook nadelen aan een pocketvering matras?

1) Een pocket matras is frisser en koeler. Wie het graag warm heeft is beter gediend met een volkern schuimmatras, welke de warmte beter vasthouden.
2) Pockets worden altijd ingepakt. En dan hebben we het niet over de kleine zakjes die over de veren worden getrokken, maar over de schuimlagen boven, onder en aan de zijkanten van je matras. Los van het feit dat die schuimlaag mee je slaapkwaliteit bepaald, zit ze natuurlijk aan de zijkant rond je matras om. Wie in een 2-persoonsbed kiest voor 1 grote matras zal daar echter weinig hinder van voelen. Wie in een 2-persoonsbed kiest voor 2 aparte matrassen zal dit wel voelen. Want als je dan in het midden van je bed ligt, waar de 2 matrassen tegen elkaar aanliggen, dan lig je niet op de pockets, maar op de schuimlagen die om de matras heen zitten. Wat het slaapcomfort in die (kleine) midden-zone van je bed zal beïnvloeden.
3) Pocket veren matrassen zijn iets minder geschikt voor elektrisch verstelbare lattenbodems dan schuimmatrassen. Dat wil zeker niet zeggen dat u ze niet kan combineren met verstelbare bodems, zeker wel. Maar een schuimmatras is daar iets meer geschikt voor.

Tips voor wie een pocketvering matras koopt

1) De kwaliteit van een pocket vering matras is afhankelijk van het aantal veren per m². Meer veren is meer drukpunten en dus een betere lichaamsondersteuning.
2) De kwaliteit van een pocket vering matras is afhankelijk van de afdeklaag die er op de veren ligt. Zoals eerder vermeld kan je nooit rechtstreeks op pocket veren matrassen slapen en ligt er dus nog een laag op die veren. Als je hier kiest voor een goedkope schuimlaag zoals polyether, dan slaap je minder comfortabel en heb je sneller kuilvorming. Je kiest beter voor een koudschuim met hoge densiteit, een latex laag of een traagschuim laag. De keuze van je afdeklaag bepaald je slaapcomfort in hoge mate (stevig, comfortabel, soepel, orthopedisch, etc).
3) Pocketveren matrassen kan je perfect combineren met elk type bodem. Boxspring bodems, spiraalbodems, schotelbodems of lattenbodems. Kies echter nooit een lattenbodem waar de latten ver uit elkaar staan, want dan krijgen je pockets geen egale ondersteuning. Als u kiest voor een lattenbodem waar de latten dicht bij elkaar staan is ook een lattenbodem perfect geschikt.
4) Zoals bij alle matrassen zal het omdraaien van de matras de levensduur verlengen. Een pocketveren matras moet wel minder vaak gedraaid worden dan een schuimmatras, want een pocket is minder gevoelig aan kuilvorming.

Magnetische velden

De grootste kwakkel die je als nadeel over pocket vering matrassen hoort vertellen is dat ze gevoelig zijn aan magnetische velden of magnetische straling.
Magnetische velden ontstaan door bewegende elektrische ladingen (stroom) of magnetische dipolen (magneet). Magnetische velden ontstaan niet zomaar in een stuk metaal, gewoon omdat het metaal is. Sommigen verwarren magnetisme dan ook nog eens met elektrostatische ontlading, die ontstaat bij wrijving. Iets wat vooral voorkomt bij vezels (polyester doek bvb). Maar dat er een elektrostatische opbouw is heeft ook helemaal niets te maken met metalen veren. Wel met het feit dat je geen aarding hebt. Laat je dus geen onzin wijsmaken over het verband tussen een pocket matras en magnetisme. Een van de eenvoudigste manieren om dit te testen is om een ouderwets kompas op je pocket matras te leggen. Als je pockets een magnetisch veld zouden genereren, dan zou je kompas hierdoor beïnvloed worden, omdat een kompas reeds zeer kleine magnetische velden waarneemt (aardmagnetisch veld). Je zal echter merken dat je matras de naald niet beïnvloed. (let wel op externe bronnen, zoals elektrische kabels, wekkerradio, etc). Als je dit gaat testen, ga dan niet met het kompas over je matrashoes wrijven, want dit wekt elektrostatische lading op.

All-In-One Original
All-In-One Original