Als de opwarming van de aarde of de vervuiling van lucht, zeeën en grondwater u niet interesseren, dan is dit blogbericht niet voor u bedoeld.
Mocht u toch stilaan het gevoel hebben dat we anders moeten gaan leven omdat er geen planeet B is, dan kunnen we u misschien overtuigen om ook ecologisch te slapen?
Ecologisch of duurzaam slapen begint bij de keuze van je bed.
Wat zijn vandaag de meest voorkomende bed systemen?
- Boxspring bedden
- Houten bedden of spaanplaten bedden (hout & lijm)
- Metalen bedden
Wij geven hier in onderstaan artikel graag een opsomming van de ecologische voetafdruk van deze 3 keuze mogelijkheden. Laat ons beginnen met het meest verkochte slaapsysteem. Het boxspring bed.
let wel, dit artikel is geschreven door een fabrikant van metalen bedden. Je kan dus niet stellen dat we dit artikel objectief schrijven. Maar het geeft toch zeker stof tot nadenken.
De ecologische voetafdruk van een boxspringbed.
Laat ons meteen met de deur in huis vallen. Een boxspring bed is een ecologische ramp. Qua ecologische voetafdruk is een boxspring de slechtst mogelijke keuze.
Hierbij een opsomming van de redenen daarvoor.
- Een boxspring is een wegwerpmeubel. Het perfecte product voor de meubelindustrie, want om de 12 a 13 jaar moet u een volledig nieuw bed kopen. Het oude boxspring bed wordt dan netjes afgevoerd naar het containerpark als grof huisvuil. Want er zitten diverse materialen in verwerkt waardoor recyclage niet mogelijk is.
- Boxsprings bestaan uit spaanplaten (hout & lijm), schuim (zoals Polyether, Polyethyleen, Melamine, PVC, EVA, etc. Dit zijn chemicaliën die hoofdzakelijk gewonnen worden uit aardolie), metalen veren en bekleding die meestal bestaat uit Polyester (uitzonderlijk uit natuurlijke producten zoals wol of echt leder).
- Gezien boxsprings niet recycleerbaar zijn en om de 12 a 13 jaar weggegooid worden, vormen ze een enorme belasting op het milieu. Ze worden gestort op stortplaatsen of verbrand in verbrandingsovens. In beide gevallen zorgt dit voor een grote impact op het milieu.
- De grondstoffen waaruit boxsprings zijn opgebouwd zijn grondstoffen die op milieu belastende manier gewonnen zijn. Denken we maar aan aardolie (voor de schuimen en bekleding) of het hout en de lijmen. De spaanplaten komen dan ook vooral uit landen waar men het minder nauw neemt met de milieu wetgeving en waar de houtkap vaak illegaal is.
De ecologische voetafdruk van een houten bed.
Er zijn hier 2 categorieën.
- Je hebt de houten bedden die gemaakt zijn uit goedkope spaanplaat en bekleed zijn met plastics zoals Melamine. Hier heb je een gelijkaardige milieubelasting als bij de boxsprings welke we hierboven al beschreven hebben. Het gaat ook vaak om wegwerp meubelen omdat bedden uit spaanplaat meestal geen lange levensduur hebben.
- En er zijn ook bedden uit massief hout.
In de veronderstelling dat dit hout op een duurzame manier is gewonnen en er geen sprake is van illegale houtkap, waarbij regenwouden zienderogen verdwijnen, is een massief houten bed zeker een goede ecologische optie.
Verder zijn ze ook duurzamer dan de boven beschreven opties omdat massief houten bedden over het algemeen een lange levensduur hebben.
Het hout kan ook gerecycleerd worden wanneer het bed eenmaal buiten gebruik wordt genomen.
De ecologische voetafdruk van metalen bedden
- De milieu impact van metalen bedden is vooral te herleiden tot de productie van staal.
Laat ijzererts (hoofdbestanddeel) nu een van de meest voorkomen ertsen ter wereld zijn. Je kan het vinden in ieder continent en staal kan dus overal gemaakt worden zonder dat er belastende transporten over grote afstanden nodig zijn om het ijzererts te verwerken.
Verder is ijzererts gemakkelijk te winnen waardoor de milieubelasting minder groot is dan bij ertsen die schaars zijn. - Metalen bedden zijn (als ze van goede kwaliteit zijn) eigenlijk levenslang te gebruiken. Wij, bij FerroBellissimo geven er 30 jaar garantie op. Maar u kan ze levenslang gebruiken. Het zijn dus zeker geen wegwerp meubelen, maar duurzaam ontwikkelde meubelen.
- Verder is metaal ook het meest gerecycleerde materiaal. Metaal is erg gemakkelijk weer te smelten en opnieuw te gebruiken. Bij een metaalhandel zal men u overigens geld geven voor metaal, berekend per Kg. Terwijl u voor het afval van andere meubelen moet betalen.
Uw bijdrage aan het milieu
We hopen dat we u stof hebben gegeven tot nadenken. En hopen dat u beseft dat u met een massief houten bed (bij duurzame houtwinning) of een metalen bed een kleine stap zet in uw bijdrage tot een beter milieu.
Blijf in ieder geval ver weg van de boxspring bedden die qua milieubelasting hun gelijke niet kennen in de meubelindustrie.