Mijn winkelmand

/
/
/
Een ijzeren bed, traditioneel gemaakt

Een ijzeren bed, traditioneel gemaakt

Een metalen bed dat u koopt bij Droombedden / FerroBellissimo is nog steeds een traditioneel handgemaakt product. Een leveringstermijn van 10 weken lijkt lang in een maatschappij waar een online bestelling van vandaag reeds morgen door de pakjesdienst geleverd wordt. Maar ieder metalen bed dat ons magazijn verlaat is handgemaakt en daar komt nog behoorlijk wat manuele arbeid bij kijken.

Stap 1: Het ruwe materiaal

Alles begint bij massieve ijzeren staven of buizen. 

Ijzeren staven van metalen bedIjzeren staven van metalen bed

Bij grote diameters of rechte lijnen worden meestal buizen gebruikt. Denk bvb aan de poten van een bed (hoewel we ook bedden hebben met massieve poten). Ook rechte lijnen kan je beter uitvoeren met een buis omdat deze strakker rechtdoor lopen dan een volle staaf.
Voor krullen of gebogen lijnen gebruiken we meestal volle metalen staven (ook hier zijn natuurlijk uitzonderingen), omdat deze zich beter laten bewerken (hameren, plooien, varieerbare diameters, etc).

Stap 2: Bewerken van de onderdelen

Alvorens het metalen bed samen te stellen worden alle onderdelen apart aangemaakt. Hieronder kan je voorbeelden zien van hoe we de krullen hameren of trekken op een mal. Of hoe we de diameter laten variëren met een automatische hamer.

Smid aan het werk
Metalen staaf dat rood is door hitte
Metaal wordt bewerkt onder hoge hitte
Metalen staaf wordt bewerkt door smid
Metalen staaf wordt verder bewerkt

Stap 3: Samenstellen van het metalen bed

Als alle onderdelen gemaakt zijn op lengte, diameter en curve, kunnen we de puzzel gaan samenleggen.
Het metalen bed krijgt hier vorm. Op een tafel met ijkpunten (een mal) worden de onderdelen op hun juiste plaats gelegd en stevig aan elkaar gelast.

Metalen bed wordt samengesteld door man

Stap 4: Poederlakken

Het ijzeren bed wordt afgewerkt in de gewenste kleur met een poederlak. Poederlak beschermt het bed zeer goed tegen roest en krassen. Na het poederlakken gaat het metalen bed de oven in, zodat de poederlak op het metaal gebakken wordt.

Metalen bed wordt door man gekleurd

Stap 5: Afwerking

Indien het bed afgewerkt is in 1 egale kleur dan is alles klaar na het poederlakken. Maar de meeste metalen bedden worden afgewerkt in een patina, waarbij we manueel met een borstel of doekje nog een 2de verflaag patineren op de basiskleur. Dit is een arbeidsintensief proces.
Of je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een bladzilver of bladgoud laag op het metalen bed te laten aanbrengen. Dit zijn werkelijk zeer dunne folies die dan op de basisverf gelijmd worden. Zie foto.

Lak wordt op bed toegevoegd

Stap 6: Inpakken en wegwezen.

Uiteraard moeten we het bed nog goed inpakken om “veilig” te kunnen verzenden. Wij verpakken het metalen bed in een plastic noppenfolie (met luchtbellen) om het bed goed te beschermen. Nadien stoppen we alles in een dikke kartonnen doos om er zeker van te zijn dat we zo weinig mogelijk transportschade hebben bij leveringen.

Frame van metalen bed in verpakking
Metalen bed in doos van Ferrobellissimo

 

The Loft designbed

The Loft met hoofdbord