Mijn winkelmand

/
/
/
Hoe vaak moet ik mijn matras draaien of keren?

Hoe vaak moet ik mijn matras draaien of keren?

Daar kan geen uniform antwoord op gegeven worden omdat veel afhankelijk is van het type of de kwaliteit van de matras. Ook de aard van de matras-gebruiker speelt een rol.

Waarom een matras draaien of keren?

  • De levensduur verlengen.
  • De matras beter verluchten.
  • Kuilvorming vertragen.
  • Hygiëne.

Welke factoren bepalen hoe vaak ik moet draaien of keren?

  • Niet iedere matras is symmetrisch. Een niet symmetrische matras kan je dus niet omkeren.
  • Het type van materiaal dat gebruikt wordt in de kern van de matras.
  • Heeft de gebruiker een hoog lichaamsgewicht of transpireert de gebruiker veel?

Hebben materialen een invloed op de draaifrequentie?

Ja! Schuimmatrassen
Goedkope matrassen zijn vaak gemaakt van polyetherschuim en gevoelig aan kuilvorming. Heb je een matras met polyetherschuim, dan kan je best 2 maandelijks draaien of keren.
Schuimmatrassen zijn algemeen gezien gevoeliger aan kuilvorming dan veren-matrassen. Of het nu gaat om koudschuim, latex, traagschuim, nasa schuim, comfortschuim, etc, een matras die volledig uit schuim is opgebouwd zal je vaker moeten draaien en keren dan een veren matras. Materiaalmoeheid treed nu eenmaal sneller op bij schuim dan bij metalen veren. Een schuimmatras kan je best om de 3 maanden draaien of keren.

Ja! Pocketveren
Je pocketveren verliezen niet snel hun veerkracht. Maar je slaapt nooit rechtstreeks op pocketveren. Op die veren liggen altijd 1 of meerdere schuimlagen om het slapen comfortabel te maken. En die schuimlagen zijn uiteraard wel gevoelig aan kuilvorming. Omdat ze dunner zijn en vanwege de tegendruk van de pockets, is het wel minder frequent nodig om je matras te draaien of keren.
Ligt er een goedkope polyetherschuim op je pockets, dan draai je best 3-maandelijks. Bij een koudschuim-, latex- of traagschuimlaag is het voldoende om je matras 6-maandelijks te draaien of keren.

Welke invloed heeft de gebruiker op de matras?

Het is vanzelfsprekend dat iemand van 100 Kg een matras 2x meer zal belasten dan iemand van 50 kg. De persoon van 100 Kg zal dus altijd sneller kuilvorming krijgen. Bij een hoog lichaamsgewicht is het dus zeker belangrijk om je matras regelmatig te draaien.
Ook transpireren heeft invloed. Wie veel transpireert doet er goed aan om de matras wat meer te keren, zodat het transpiratievocht beter kan verdampen. Zeker als u een boxspring bodem heeft, want boxsprings zijn er voor bekend om de matras langs onder minder goed te laten ventileren dan een lattenbodem of spiraalbodem.

Matras draaien of keren?

Je matras keren wil zeggen dat de onderkant boven komt liggen (en de bovenkant dus onder).

Dit kan niet bij elk type van matras. Sommige matrassen hebben een bovenkant en onderkant die volledig anders is. Maar bij de meeste matrassen is de opbouw symmetrisch.

Je matras draaien wil zeggen dat je de hoofdkant aan de voetenkant gaat leggen.
 

Dit kan bijna bij iedere matras. Er zijn maar weinig matrassen die geen symmetrische opbouw hebben tussen hoofdkant en voetkant.

Hoe vaak moet ik mijn matras draaien of keren?

Gemiddeld gezien dus 3- of 6-maandelijks, maar bovenstaande factoren spelen hierin een rol. Het is dus wel belangrijk om te weten welk type van matras u heeft om te weten wat u best kan doen. Een matras bij ons kopen? Dan adviseren wij u graag op maat.

The Loft design bed.

The Loft met hoofdbord