Contourvorming
Contourvorming is geen kuilvorming. Het is normaal dat een matras zich vormt naar je lichaam.
Vooral in de heupzone en schouderzone ga je een matras veel meer indrukken of belasten. Op die plaatsen gaat je matras zich lichtjes aanpassen aan je lichaam, wat voor meer slaapcomfort zorgt.
Dit gebeurd niet in de kern, maar vooral in de zachte toplagen aan de buitenzijde van een matras.
Zo lang er geen te grote kuilen blijven na het ontlasten van de matras, is er geen probleem.
Hoe kuilvorming in een matras herkennen?
- Kuilvorming is vaak visueel te herkennen door een verzakking die merkbaar is in het midden van de matras. Maar omdat de kuil ook door je bodem kan veroorzaakt worden is het belangrijk om je matras op de grond te leggen (indien je matras een afneembare hoes heeft, neem je die hoes er af om de test te doen). Leg een rechte lat over je matras. Als de matras ter hoogte van de kuil meer dan +/- 2cm inzakt is er sprake van kuilvorming. De Europese norm zegt dat er sprake is van kuilvorming bij een verschil van 15% tussen rand en kuil.
- Kuilvorming gaat vaak gepaard met rugpijn.
- Is je matras ouder dan 10 jaar? Dan is de kans reëel dat je kuilvorming hebt.
- U hebt het gevoel in een hangmat te liggen.
Hoe ontstaat kuilvorming in een matras?
- Meest voorkomende reden is de ouderdom van de matras. Er is nu eenmaal sprake van materiaalmoeheid. De matras verliest aan veerkracht doorheen de jaren en gaat daar inzakken waar ze het meeste belast wordt. Reken op een gemiddelde levensduur van 10 jaar.
- Lichaamsgewicht is een belangrijke factor. Je kiest bij de aankoop van een matras een zachte, medium of harde matras in functie van je slaapprofiel of lichaamsgewicht. Maar uiteraard is dat lichaamsgewicht doorheen de jaren niet altijd stabiel.
- Gebruikte materialen. Een goedkope matras kopen die materialen als polyether of schuimen met lage densiteit bevat geven veel sneller kuilvorming dan hoge densiteit schuimen of pocketvering. Bij pocketvering is het aantal veren per m² een belangrijke factor.
- Een slechte bedbodem kan ook de oorzaak zijn. Je koopt een nieuwe matras maar behoud de “oude” bedbodem. Als deze te veel inzakt volgt je matras. Want je matras heeft goede ondersteuning nodig. Een slechte bedbodem helpt je goede matras dan ook snel aan kuilvorming.
Hoe kuilvorming in matrassen voorkomen?
- Draai en keer uw matras regelmatig. Doe dit bij voorkeur om de 3 a 4 maanden, zodat je matras niet altijd op dezelfde plaatsen belast wordt.
- Heb je al bij een vrij recente matras het gevoel dat de matras te veel inzakt in het midden? Leg ze dan enkele nachten op de grond om te slapen. Is het probleem verholpen, koop dan een andere bedbodem.
Wat als ik kuilvorming heb?
- Is je matras bijna 10 jaar oud of ouder? Dan koop je best een nieuwe matras.
- Is je matras maar enkele jaren oud? Dan neem je best contact op met de leverancier van je matras om het probleem (meestal onder garantie) op te lossen.