Een matras zoeken is vaak geen eenvoudige opdracht. Er zijn zoveel matrassen, zoveel merken en zulke grote prijsverschillen, dat u vaak niet de bomen door het bos ziet. Wanneer u een matrassenwinkel binnen gaat heeft iedere verkoper ook weer aan ander praatje klaar.
Hoe moet je matrassen vergelijken?
Laat je zeker niet vangen aan merknamen, maar kijk vooral naar de materialen waaruit een matras is opgebouwd.
Een matras van een minder bekend merk is vaak met dezelfde materialen gemaakt dan matrassen van heel gekende merken. En die kosten vaak 3 a 4 keer meer voor een gelijkaardig slaapcomfort.
Ook merken wij vaak dat matrassendiscounters heel eenvoudige matrassen heel duur prijzen om ze dan tegen grote korting te verkopen. Uiteindelijk denk u dan een koopje te doen, terwijl u de matras vaak nog te veel betaald heeft.
Vergelijk dus vooral op basis van materialen.
Veel matrassenmerken zijn eigenlijk geen fabrikanten, maar samenstellers van matrassen.
Zij kopen hun veren bij fabrikant X, hun schuim bij fabrikant Y en hun matrashoes bij fabrikant Z. Ze stellen met de materialen van diverse fabrikanten hun product samen en plakken er hun merknaam op.
Hoe dan vergelijken op basis van materialen?
1) Kijk welke schuimen er gebruikt worden in een matras
Polyether schuim is de goedkoopste schuimsoort. Beter is een koudschuim. Meer comfort en duurder in aanmaak zijn latex en traagschuim (traagschuim is ook terug te vinden onder namen als Nasa-schuim en visco schuim).
Maar niet alleen het type van schuim is belangrijk, maar ook de densiteit of dichtheid van een schuim. Vaak zie je achter een schuimsoort een nummer staan. Zoals bvb Polyether SG20 of Koudschuim HR60. Dat wil zeggen dat er bvb 60 Kg koudschuim zit in een volume van 1m³. Des te hoger het getal, des te meer materiaal er gebruikt is. Des te lager het getal des te meer lucht er gebruikt is. Een Kouschuim HR60 is dus kwalitatief veel beter dan een Koudschuim HR40. Des te hoger de densiteit (of het getal), des te minder snel zal je kuilvorming krijgen en des te langer zal de levensduur van je matras zijn.
2) Kijk welke veren er in je matras gebruikt worden
Het kan zijn dat je matras volledig uit schuim bestaat. En dan zitten er uiteraard geen veren is. Maar vaak zijn matrassen een samenstelling van diverse materialen. Op veren kan je niet rechtstreeks slapen. Daar ligt altijd nog een schuimlaag op om af te dekken. Schuim zit er dus bijna altijd in een matras. Bij een veren matras heb je 2 grote groepen.
Je hebt de Bonellvering matrassen en de Pocket vering matrassen.
Laten we beginnen bij Bonellvering. Dit is de goedkoopste binnenvering die je in matrassen kan vinden. Betaal dus nooit veel geld voor een matras met Bonellveren. Daarmee zeggen we niet dat dit geen goede matrassen zijn. Het zijn degelijke, eenvoudige matrassen met een lange levensduur.
Beter voor het slaapcomfort is echter de pocketvering matras. Er zijn diverse soorten van pocket veren en ook die bepalen natuurlijk de prijs en de kwaliteit. Maar doorgaans is het zo dat matrassen met meer veren per m² kwalitatief beter zijn. Dit heeft vaak te maken met de opstelling van de veren. Als ze gewoon op een rij staan dan zijn er meer gaten tussen de veren. Zijn ze opgebouwd in een honingraad structuur, dan sluiten ze beter bij mekaar aan en vallen er minder gaten tussen de veren.
Ook zijn er verschillen in de zones. Bij een 7-zone pocket vering matras is het zo dat in de schouder en heupzone de veren wat minder stevig zijn. Hierdoor ga je op die plaatsen wat meer inzakken, waardoor je ruggenwervel meer recht blijft, wat de ideale slaappositie is.
3) Vergelijk ook de matrashoes of tijk die rond je matras zit
De kwaliteit van de ene matrashoes tegenover de andere is vaak zeer groot. En daarmee ook de prijs.
Een goedkope matrashoes zal sneller onderhevig zijn aan slijtage en gaat vaak opkrullen.
Maar kijk vooral naar de eigenschappen die voor u belangrijk zijn. Een matrashoes die je zelf kan uitwassen bij 60°C is per definitie altijd duurder om te maken dan een hoes die niet afneembaar is of een hoes die je naar de droogkuis (stomerij) moet brengen om te reinigen.
Maar ook andere eigenschappen die een matrashoes moet hebben, zoals anti allergie, huismijt behandeling, schimmel behandeling, enz zijn eigenschappen die de aanmaakkosten verhogen.
Vergelijk dus ook geen appelen met peren als u matrashoezen vergelijkt, want al deze eigenschappen bepalen uiteraard de prijs.
Laat u niet vangen aan torenhoge prijzen
Kwaliteit heeft uiteraard een prijs. Als u een matras wil met goede materialen, dan zal dat te zien zijn aan de rekening.
Op een bepaald moment is de hogere prijs echter niet meer te verklaren door enkel nog de gebruikte materialen, maar vooral om redenen van merk, reclamekosten of winstbejag.
Ga er van uit dat de kwalitatieve prijsopbouw voor een matras van bvb 90cm x 200cm tot maximum 1000 Euro gerechtvaardigd is. Is de prijs voor een matras van 90x200cm meer dan 1000 Euro, dan bent u vooral de dure reclamecampagnes of de bekende merknaam van een fabrikant aan het betalen.
Tenslotte nog dit
Zelf zijn wij een fabrikant van metalen bedden. In onze toonzaal, maar ook op onze website verkopen wij matrassen.
Onze core business of zeg maar ons commercieel belang is het verkopen van die bedden. Maar je kan moeilijk een bed verkopen zonder ook een matras aan te bieden.
Voor ons was het belangrijk dat een klant ook goed kan slapen in een metalen bed, zonder dat diezelfde klant zich blauw gaat betalen aan een te dure matras.
Daarom hebben wij gezocht naar een collectie van matrassen waar we achterstaan. Matrassen die kwalitatief goed zijn, gemaakt zijn van goede materialen en waarvan de prijs niet is opgeklopt door dure reclamecampagnes of exclusieve merknamen.