Mijn winkelmand

/
/
/
Nieuwe matras kopen, ook de bodem vernieuwen?

Nieuwe matras kopen, ook de bodem vernieuwen?

Levensduur matras.

Zoals je bij aankoop van je matras waarschijnlijk al hebt vernomen heeft je matras een levensduur.
De levensduur van een matras is afhankelijk van diverse factoren.

  • Je lichaamsgewicht.
  • Of je veel transpireert in bed.
  • De gebruikte materialen. Een pocket veren matras heeft bvb een langere levensduur dan een 100% schuim matras.
  • De kwaliteit van de materialen. Een polyether zal bvb sneller op zijn dan een koudschuim.
  • Of je de matras regelmatig gedraaid en gekeerd hebt.

Gemiddeld hebben matrassen een levensduur tussen de 10 en de 15 jaar. Al zijn er ook matrassen die sneller op zijn vanwege minderwaardige kwaliteit of erg hoog lichaamsgewicht.

Hoe herken je een matras die versleten is?

Eigenlijk vrij eenvoudig. Kuilvorming! De matras gaat te veel inzakken in de zones waar ze het meest belast wordt. Namelijk schouderzone en heupzone.
Uiteindelijk krijg je dan ook ligpijnen. Dan is het werkelijk tijd om je matras te vervangen.

Ik wil een nieuwe matras kopen. Moet ik ook mijn bodem vervangen?

Soms wel, soms niet.

Lattenbodems.
Indien u een kwalitatieve lattenbodem kocht, dan kan die een levensduur hebben van 30 jaar. In dat geval kan u de bodem (meestal) laten liggen. Meestal, want als de latten ver uit elkaar staan en u koopt een pocket vering matras, dan krijgen die pockets geen goede ondersteuning. Kijk bij aankoop van een nieuwe pocketvering matras dus goed of uw latten dicht tegen elkaar aan liggen.
Voor een schuimmatras is dat minder belangrijk.

Maar er zijn ook goedkope, niet zo kwalitatieve, lattenbodems. Die hebben rubbers die verduren, latten die scheuren of breken, maar ook piepgeluiden maken door het heen en weer wrijven van de latten in de caps (rubbers). In dat geval kies je best voor een nieuwe bodem.

Boxspring bodems.
Ook bij boxspring bodems is er een enorm kwaliteitsverschil welk bepaald of ze nog gebruikt kunnen worden na pakweg 15 jaar als u de matras wil vervangen.
De metalen veren in een boxspring, of het nu een boxspring met pocketveren of een boxspring met bonell veren is, zijn na 15 jaar meestal nog in goede staat, want na 15 jaar verliezen die nauwelijks aan veerkracht.

Bij boxsprings is het probleem eerder de toplaag op de veren. Als dat een goedkope Polyetherschuim is (wat meestal het geval is), kan je best de boxspringbodem na 15 jaar vervangen. Want Polyether is niet het beste materiaal qua levensduur en zal kuilen gaan maken.
Heeft je boxbodem een hoge densiteit schuim zoals een koudschuim van bvb HR55 of hoger, dan kan je die nog wel wat langer dan 15 jaar gebruiken.
Let wel, controleer ook op hygiëne. Want boxsprings laten het transpiratievocht niet zo goed door als andere bodems. Je krijgt dus sneller schimmel tussen matras en bodem. Puur uit hygiënische overweging is het altijd wel beter om een boxspring na 15 jaar te vervangen.

Spiraalbodems.
Spiraalbodems zijn gekend voor hun lange levensduur.
Ze zijn ook geschikt voor een zeer divers aanbod aan matrassen.
Je nieuwe matras gaat er dus zeker op passen.
Let er bij een spiraalbodem enkel op dat de bodem nog strak gespannen staat. Want eens de bodem begint door te hangen lig je te slapen in een hangmat. Dat geeft je misschien wel een fijn vakantiegevoel, maar niet voor lang, want je rug zal dan erg snel beginnen klagen.

Vervangen of niet?

Stel zeker vragen aan je matrassenverkoper of je uw bodem al dan niet kan blijven gebruiken bij de aankoop van een nieuwe matras.
Uiteraard wil die verkoper je ook graag een nieuwe bodem verkopen, maar soms is dat dus niet nodig.
Zorg er dus voor dat je voldoende informatie kan aanleveren. Maak eventueel een foto van je bodem en geef informatie over ouderdom en (mocht je dat nog weten) de materialen.

Florentin bed.