Mijn winkelmand

/
/
/
s ‘Nachts zweten of transpireren in bed, wat kan je er aan doen?

s ‘Nachts zweten of transpireren in bed, wat kan je er aan doen?

s ‘Nachts zweten is heel natuurlijk. Je lichaamstemperatuur wordt geregeld door te transpireren. Het vocht of zweet koelt de oppervlakte van je huid af omdat dit vocht warmte nodig heeft om te verdampen.
Als je lichaam te warm is, ga je dus automatisch transpireren om af te koelen. Dit kan heel veel oorzaken hebben, zoals laat op de avond eten en drinken, zodat je lichaam nog volop energie omzet. Maar bijv. ook zaken zoals menopauze, lichaamsgewicht, infecties, medicijnen, hormonen, slaapapneu, en dergelijke kunnen je nachtzweten beïnvloeden.

Wat kan je er aan doen?

Als je nachtzweten een medische oorzaak heeft, bespreek je dit uiteraard best met je huisarts.

Kies het juiste dekbed

  1. Synthetische dekbedden zijn de meest verkochte dekbedden vanwege hun lagere aankoopprijs. Dit zijn over het algemeen echter de minst goede dekbedden omdat ze maar weinig vocht opnemen. Doordat ze eerder vochtafstotend zijn zal je transpiratievocht tegen je aan blijven plakken en dus blijf je nat in bed liggen.

  2. Dons en katoen hebben een vochtopname die meer dan 3x hoger is dan deze van synthetische materialen. Dat wil dus zeggen dat er binnen dezelfde periode ook 3x meer lichaamsvocht kan afgevoerd worden wanneer u slaapt onder een ganzendons of natuurlijk katoenen dekbed.

  3. Wollen dekbed. Wol heeft een zeer grote vochtregulerende eigenschap. Een dekbed van wol neemt 6x meer vocht op dan een synthetisch dekbed. Transpireer je echt veel in bed, kies dan voor een wollen dekbed.

Kies de juiste matras.

  1. Schuimmatrassen zijn meestal minder goed vochtregulerend. Of het nu gaat om polyether, koudschuim, visco-schuim, nasa schuim, latex. De betere schuimmatrassen hebben dan wel ventilatiekanalen, maar hun vochtregulerende eigenschappen zijn minder goed dan die van veren matrassen. Schuimmatrassen hebben immers een volle opbouw, die het vocht meer zal vasthouden.

  2. Pocketveren en bonellveren. Verenmatrassen zijn volledig hol vanbinnen. Dat wil zeggen dat er ook geen weerstand is om het vocht te laten migreren naar de onderkant van de matras. Een holle verenmatras is dus veel beter als je veel zweet in bed.

Kies de juiste bodem

  1. Een boxspring bodem is af te raden voor wie veel transpireert. Wanneer je matras op een boxspring bodem ligt moet het transpiratievocht opnieuw een barrière overwinnen, namelijk de schuimlaag van de boxspring bodem. Het vocht dat onderaan de matras zit kan dus niet vrij weg.

  2. Een lattenbodem is aan te raden omdat de ruimte tussen de latten groot is, waardoor je matras makkelijk kan ademen aan de onderkant. Een matras blijft dus veel frisser op een lattenbodem dan op een boxspring bodem. Het transpiratievocht zal veel sneller kunnen verdampen als je matras op een lattenbodem ligt.

  3. Een spiraalbodem heeft net als de lattenbodem een open structuur. Ook de spiraalbodem is optimaal om je matras te ventileren en het transpiratievocht de kans te geven de matras gemakkelijk te verlaten.