Mijn winkelmand

/
/
/
Schimmelvlekken op matrassen

Schimmelvlekken op matrassen

Schimmelvlekken op matrassen zijn altijd het gevolg van een vochtige matras. Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en de schimmelsporen kunnen bij inademen allergische reacties, astma of longproblemen veroorzaken.

Hieronder bespreken wij hoe om te gaan met schimmels, maar beter is om te vermijden.

Welke voorzorgen nemen om schimmels te vermijden?

De gemiddelde slaper zweet iedere nacht toch al snel 1 liter vocht uit. Dat in combinatie met de warmte van je lichaam is een goede bron om schimmels te kweken. Het is dus belangrijk om de juiste keuze te maken alvorens je een matras aankoopt.

Waar moet je rekening mee houden als je veel transpireert in bed?

 1. Koop de juiste bodem.
  De slechtste bedbodem voor personen die veel transpireren is de boxspring bodem. Een boxspring is een bak met veren in, wat op zich niet slecht is. Maar boven op die veren ligt een schuimlaag.
  Heel vaak is dit een goedkope Polyether schuim. Deze schuim is niet gekend voor de goede vocht doorlatende eigenschappen.
  Je matras ligt dus onderaan niet open aan de lucht, maar op een schuimlaag die het vocht niet de kans geeft om weg te ventileren. Bij veel boxspring bedden gaat er dan ook schimmel gevormd worden tussen de matras en de boxspring bodem. Ook als is de schuim van een betere kwaliteit zoals bvb een koudschuim, dan nog is de ventilatie bij een boxspring alles behalve optimaal.

  Beter is een lattenbodem of een spiraalbodem. Deze bodems maken dat de matras onderaan open is aan de lucht. Uw matras kan veel beter ademen en het transpiratievocht in de lucht laten verdampen. De kans op schimmelvorming met een lattenbodem of spiraalbodem is dan ook veel kleiner.

 2. Koop de juiste matras.
  Een pocket vering matras of binnenvering matras (Bonellvering) is de beste optie. Deze matrassen zijn hol vanbinnen. Ze houden dus niet enkel minder vocht vast, ze laten de matras ook beter ademen. Verder houden deze matrassen de warmte minder vast, waardoor ze minder snel bacteriën kweken.
  Op pocket veren liggen wel schuimlagen. De beste keuze voor personen die veel zweten is een pocketvering matras met een koudschuimlaag.

  Een matras die volledig uit schuim gemaakt is zoals volledige koudschuimmatrassen, latex matrassen, polyether matrassen of traagschuim matrassen houden steeds meer vocht op. De latex en polyether matrassen scoren hier het minst goed. Let er steeds op dat wanneer je toch voor schuimmatrassen kiest, deze tenminste inwendige ventilatie kanalen hebben.

  De beste keuze tegen schimmelvorming is dus een pocketvering of binnenveringmatras in combinatie met een lattenbodem of spiraalbodem.
  De slechtste keuze is een boxspring bodem met een volle schuim matras. 

 3. Omdraaien van je matras
  Regelmatig omdraaien van je matras geeft je matras de kans om te drogen aan alle zijden. 
 4. Kamer ventileren
  Het is belangrijk om je kamer te ventileren om de luchtvochtigheid laag te houden. Lukt dit niet, dan kan u een luchtontvochtiger in overweging nemen.

Wat als ik schimmel op mijn matras heb?

Heel eerlijk, als het grote schimmelvlekken zijn, gooi de matras gewoon weg en koop een nieuwe, want dit is zeer schadelijk voor je gezondheid. Als deze optie te duur voor je is kan je andere opties in overweging nemen.

 1. Schimmelspray
  Schimmelspray of schimmelverwijderaar kan je kopen van vele merken en met diverse samenstellingen. Als je zulk een product koopt, let er dan op dat je een biologisch product koopt. Veel van deze samenstellingen bevatten chemicaliën die niet optimaal zijn voor je gezondheid.
  Het is ook een lapmiddel en je zal het moeten blijven gebruiken, waarschijnlijk omdat je de foute keuze in matras of bodem hebt gemaakt. 
 2. Professionele reiniging met UV straler of in de droogkuis of stomerij.
  Dit is een wat duurdere optie maar vaak beter voor de gezondheid dan een schimmelspray. Maar niet iedere stomerij kan deze diensten aanbieden. 
 3. Gebruik van waterdichte moltons, waterdichte matrasbeschermers of een topper.
  Dit kan je in overweging nemen bij aankoop van een nieuwe matras wanneer u weet dat u veel transpireert. Een waterdichte matrasbeschermer of molton zal er uiteraard voor zorgen dat je transpiratievocht niet doordringt in de matras. Wel moet je deze vaak wassen op 60°C (wekelijks).
  Een topper is ook een optie, vooral als deze wordt aangeboden met uitwasbare hoes. De topper is uiteraard veel gemakkelijker te verluchten dan een matras omdat je de topper van je bed kan nemen en aan 2 zijden kan laten luchten.
  Let wel! Gebruik geen topper of waterdichte matrasbeschermer/molton op een matras die reeds beschimmeld is. Je zal het probleem enkel verergeren omdat de matras in kwestie dan helemaal geen kans meer krijgt om te ademen.

 

Hasselt design bed