Mijn winkelmand

/
/
/
Stabiliteit metalen bedden – Constructie

Stabiliteit metalen bedden – Constructie

1. Stabiliteit

De stabiliteit van een bed is sterk afhankelijk van de manier waarop een bed opgebouwd is.
Factoren die hier in meespelen zijn de hoogte van de bedkader, de draagbalken, de manier van verankering.

2. Bedkader

Let er op dat je bedkader voldoende stevig is. De bedkader is dit gedeelte waar je bodems en matrassen in liggen. Je hebt bedkaders die maar 6cm of 7cm hoog zijn. Een metalen profiel van 6cm of 7cm hoog over een lengte van 200cm (standaard bedlengte) geeft niet meteen veel stabiliteit aan je bed. Het bed zal snel “wiebelen” of bewegen.
Een degelijke bedkader moet voldoende hoog zijn. Want hoogte geeft stabiliteit. Bvb 15cm hoog. Dit geeft je bed niet enkel meer stabiliteit, maar ook meer draagkracht.

3. Draagbalken

In je bedkader liggen 1 of meerdere draagbalken. Soms met ondersteuning van pootjes, soms zonder ondersteuning. Als er pootjes onder je draagbalken zitten is het belangrijk dat die recht staan. Anders verliezen ze hun ondersteunende factor. Heb je draagbalken zonder ondersteunende pootjes, dan moeten deze voldoende draagkracht hebben om zowel het gewicht van de bodems, matrassen en uzelf te dragen.

4. Constructie / verankering

Sommige bedden hebben systemen om de bedkader aan hoofd- en voetbord te klikken of in mekaar te schuiven. Deze constructies zijn te vermijden. Dit geeft onvoldoende verankering. Dit soort van bedden gaat na een tijd altijd kraken en piepen. De juiste verankering gebeurd door middel van stevige metalen bouten. Bij voorkeur een dikke M8 die je goed kan aandraaien. Een dunnere M6 kan ook, maar dan zal je sneller je bout stuk draaien bij het stevig aanschroeven. Wie er bij een constructie met stevige M8 bouten voor zorgt dat de schroeven ook altijd goed aangedraaid zijn, zal zelden last hebben van een onstabiel bed dat kraakt of piept.

5. Verhuizen / demonteren en weer opbouwen

Een goed gemaakt metalen bed, dat een voldoende stevige bedkader heeft en in mekaar is geschroefd met stevige bouten, kan je zo goed als eindeloos demonteren, verhuizen en weer monteren. Dit in tegenstelling tot veel andere meubels die je na een keer demonteren, weer moeilijk in elkaar gezet krijgt.