Merk passend kopen?
In principe is het niet nodig om lattenbodem en matras van hetzelfde merk of leverancier aan te kopen. Je kan gemakkelijk diverse merken van matrassen en lattenbodems combineren.
Wat op zich een goede zaak is, want de levensduur van een lattenbodem is meestal dubbel zo lang als die van een matras. Dus wanneer je matras versleten is kan die bodem vaak nog gebruikt worden.
Welk type van matras past bij welke lattenbodem?
- Polyether, Koudschuim, Latex, Traagschuim of Bonellvering matrassen kan je combineren met lattenbodems waar de latten maximum tot 5cm uit elkaar staan. Meer dan 5cm wijst meestal op een goedkope lattenbodem die de matras onvoldoende ondersteuning geeft.
- Pocketvering matrassen vragen om lattenbodems waar de latten dichter tegen elkaar aan staan. Zeker micropockets (meer dan 350 veren/m²) hebben een lattenbodem nodig waar de spaties tussen de latten niet groot is. Optimaal zijn lattenbodems waarvan de latten niet meer dan 3cm uit elkaar staan. Zo ben je zeker dat de veren een goede ondersteuning krijgen en niet tussen 2 latten in vallen.
- Hybride matrassen. Als hybride matrassen enkel zijn opgebouwd uit diverse schuimen mag je deze beschouwen als een schuimmatras zoals in punt 1. Bevat de matras ook pocketveren, dan mag u ze beschouwen als een pocketveren matras.
Harde matras op zachte lattenbodem.
Is het zinvol als je stevig wil slapen om te kiezen voor een stevige matras en een zachte lattenbodem? Neen dus. Ook omgekeerd. Kies geen beenharde lattenbodem als je een zachte matras uitkiest.
Het zijn overigens meer de caps (rubbers) die bepalen of een lattenbodem hard of zacht is dan de houten latten.
De hoogte van die caps (rubbers) geeft vaak hun veerkracht aan. En veerkracht is in dit geval gelijk aan meer souplesse. Korte caps (rubbers) zijn vaak harder dan hoge caps, die meestal soepeler zijn.
Zone indeling in lattenbodem of matras?
Matrassen hebben vaak een zone indeling, waarbij schouderzone en heupzone iets zachter zijn om de zijslaper wat dieper te laten inzakken in deze zones.
Wie daarbij ook kiest voor een lattenbodem met zone indeling zal dit effect versterken.
Wie graag wat steviger slaap of een buikslaper is, heeft niet altijd nood aan die zone indeling.
Dan kies je vaak beter voor een wat goedkopere lattenbodem waar alle caps (rubbers) hetzelfde zijn over de ganse lengte.
De juiste combinatie is goed voor de levensduur van je matras.
Een lattenbodem heeft vooral de functie om je matras goed te ondersteunen. Gebeurd dat niet dan zal je matras sneller verslijten of kuilvorming krijgen. Denk dus niet dat een lattenbodem onbelangrijk is omdat het maar onder de matras ligt.
De matras blijft inderdaad te belangrijkste factor in je keuze.
Maar als de lattenbodem de matras slecht ondersteund, zal de matras veel sneller vervangen moeten worden.
Advies vragen aan FerroBellissimo.
Twijfel je of uw combinatie van matras en bodem wel de juiste keuze is? Stuur ons dan in ieder geval een bericht via het contact formulier. Wij helpen u graag verder.